Goed stoken houtkachel

De sfeer rond een écht houtvuur is natuurlijk onovertroffen. Voorwaarde is dat de juiste brandstof in de juiste haard wordt gestookt.Capaciteit van de haard Zoekt u een verwarmingshaard of juist een voor de gezelligheid?  Wij zullen er op letten dat de capaciteit van uw toekomstige haard perfect past bij uw woonruimte. Met name voor een sfeerhaard is het van belang dat deze niet té veel capaciteit heeft, zodat u de haard niet te getemperd hoeft te stoken. Want als u de uitgekiende verbranding van de haard optimaal kunt benutten, brandt deze ook het schoonste.

goed stoken houtkachel

Wat is hout eigenlijk?

Onder invloed van zonlicht bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide (CO2),water en mineralen. In feite is hout dus opgeslagen zonne-energie. Tijdens dat groeiproces onttrekt de boomCO2 aan de lucht en geeft er zuurstof voor terug . Als brandstof is hout ideaal, ook uit milieu-overwegingen. Want als we het ongebruikt zouden laten en laten verrotten, dan komt er dezelfde hoeveelheid kooldioxide (CO2)vrij als bij verbranding. In milieu termen gesproken: hout is CO2-neutraal. Droog hout, de ideale brandstof Hout met 20% vocht is droog genoeg omt e stoken. Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde,wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen,eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter. De ideale maat is 33x7x7cm

Droog hout herkent u aan krimpscheurtjes,het lichtere gewicht en de afwezigheid van natte geuren. Droog hout sist niet in het vuur en laat veel minder roet achter. Droog hout, uit het houthok Hout is nat van de groei sappen en die gaan er het beste uit door de wind. Dus droog het hout op een plaats waar de wind er goed bij kan. Een beetje regen of sneeuw kan geen kwaad.

Zo stookt u goed!

  • Kies een haard met een goed rendement. Het Redementslabel helpt u hierbij.
  • De juiste haard met een passende capaciteit, vooral niet te veel.
  • Stook uitsluitend droog hout voor een beter rendement en minder roet.
  • Voldoende hout; geef de haard de kans op temperatuur te komen.
  • Voldoende lucht; laat het vuur goed branden, stook niet te getemperd.