houthaarden

Houthaard? de voordelen!

De geur en het geluid van een houthaard brengt sfeer en beleving met zich mee. Veel mensen associëren een houthaard als de ultieme bron van gezelligheid. Daarnaast geeft een houthaard of houtkachel ook nog eens een aangename directe warmte af. Door allerlei innovaties door de jaren heen zijn de modellen steeds milieuvriendelijker en efficiënter geworden. En door het gebruik van hout is de brandstof ook nog eens circulair. Er is tegenwoordig veel keuze op het gebied van haarden. Om u alvast een globaal beeld te geven van de opties, zetten we de belangrijkste informatie op een rij:

Verschil tussen een inzethaard en een openhaard?

Nieuwe houthaarden zijn altijd voorzien van een deur of een luik en worden optimaal geïsoleerd. Hierdoor bereikt de inzet haard eerder een optimale temperatuur voor een goede verbranding en ontstaat er minder walm en aanslag in de woonkamer. Een inzet houthaard geniet dus om meerdere redenen de voorkeur vergeleken met een traditionele open haard. Open haarden hebben een groot aantal nadelen vergeleken met de huidige generatie houthaarden. De verbranding in een open haard verloopt zeer inefficiënt. Ook komt er door deze slechte verbranding bovendien nog eens veel meer fijnstof vrij.

Dik Geurts Odin Tunnelhoutkachel sfeerhaarden de kempen
dik geurts houthaard

Verschil tussen een houthaard en een gashaard?

Qua rendement is het verschil in tussen houthaarden en gashaarden tegenwoordig niet meer zo groot. Door innovatief ontwerp en goede isolatie verloopt ook de verbranding in een houthaard efficiënt en schoon en blijft de uitstoot van fijnstof beperkt. Voor een houthaard is een bestaand rookkanaal of de mogelijkheid tot het realiseren van een rookkanaal wel een belangrijke voorwaarde

Verschil tussen een inbouw of een inzet houthaard?

Een inzet houthaard in combinatie met een open verbranding stookt een ruimte veel sneller warm dan een traditionele open haard. Een inzet houthaard wordt daarom vaak gebruikt om een bestaande open haard te vervangen en kan indien nodig zelfs op maat worden gemaakt. Een inbouw houthaard is de beste optie in een geheel nieuwe situatie, bijvoorbeeld tijdens een ingrijpende verbouwing of het bouwen van een nieuwe woning. In dit geval wordt de haard eerst geplaatst en wordt de ombouw daarna gerealiseerd.

stuv houtkachel
Spartherm varia fdh houthaard sfeerhaarden de kempen

Soorten houthaarden

Er zijn allerlei typen en afmetingen haarden verkrijgbaar, met uiteenlopende vermogens, luiken, deuren en uitvoeringen. Eén van de keuzes die je hebt, is het type vuurzicht.

  • Houthaarden van het type front bieden aan de voorzijde zicht op het vuur.
  • Bij tunnel houthaarden is het mogelijk om vanaf twee tegenovergestelde zijden zicht op het vuur te hebben. Dit type houthaarden wordt ook wel tussen twee ruimtes in geplaatst.
  • Bij hoekmodel houthaarden heb je vanaf twee zijden zicht op het vuur. Zo heb je, ook wanneer de haard in een hoek van de kamer is geplaatst, optimaal zicht.
  • Driezijdige houthaarden worden geplaatst tegen een muur en bieden rondom zicht op het vuur. Ook profiteer je zo aan alle zijden van de warmte.
Buitenhaard hout
Houthaard hangend
Houthaard inzet
Houthaard inbouw
Houthaard vrijstaand
Sfeerhaarden de Kempen..

..is al jarenlang toonaangevend leverancier van haarden. Bij ons bent u verzekerd van persoonlijk en vakkundig advies. Samen met u bespreken we alle mogelijke modellen uit onze showroom of ontwerpen we een zelfs een op maat afgestemde haard waar u heerlijk bij weg droomt. Maak gerust geheel vrijblijvend een afspraak met Henrie van der Steen en ervaar wat een haard kan doen voor úw interieur.

Voor uw haard of kachel

Gratis ontwerpadvies

Ontwerpadvies in uw eigen woning!

Schrijf u nu gratis in voor een ontwerpadvies in ons Inspiratie Centrum in Best. Wij helpen u graag met het visualiseren van een haard in uw eigen woning!

logo wit

Haarden Inspiratie Centrum

Sfeerhaarden de Kempen

Waarom ons Haarden Inspiratie Centrum bezoeken?

Onze disciplines