Periodiek onderhoud van uw haard, kachel en rookgasinstallatie

Periodiek onderhoud van uw haard, kachel en rookgasinstallatie zorgt voor de juiste werking van uw sfeerverwarmingstoestel. Het onderhoud vergroot ook uw veiligheid en comfort. Sfeerhaarden de Kempen helpt u graag verder.

onderhoud aan haard of kachel

Controle en onderhoud

Welk sfeerverwarmingstoestel u ook hebt – hout- of gasgestookt, met een open of een gesloten verbrandingssysteem – het heeft altijd onderhoud nodig. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt,raden wij u aan één keer per jaar onderhoud te laten plegen. Veel verzekeringsbedrijven hebben periodiek onderhoud als voorwaarde opgenomen in de polis. Let hier dus op.

Gloeisteentjes

Om extra sfeer te creëren èn ter decoratie hebben moderne gaskachels vaak gloeisteentjes of gloeivlokken op en rond het brander bed of de brander. Op den duur kunnen sommige steentjes en vlokken vergruizen. Dat kan leiden tot verstopping van de brander. Houd dit daarom in de gaten. Een onregelmatig vlambeeld kan een signaal zijn van zo’n verstopping. De vlammen branden dan bijvoorbeeld aan de ene kant hoger dan aan de andere kant. Door een onvolledige verbranding ontstaat roet aanslag op de stammen set of op het brander bed.

Vegen van het rookkanaal

Tijdens het stoken van uw kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roet-deeltjes achterlaten aan de binnenkant van de schoorsteen. Na verloop van tijd vormt zich een laagje creosoot in de schoorsteen.Uw schoorsteen vervuilt. Dat brengt risico’s met zich mee zoals:

  • De trek wordt minder; de kachel of haard stookt slechter, waardoor het risico opeen schoorsteenbrand aanzienlijk toeneemt.
  • Een vervuilde schoorsteen kan minder giftige rookgassen afvoeren, waardoor rook terugslaat naar de woning.Laat uw schoorsteen daarom zeker eens per jaar vegen! Veel verzekeringsbedrijven hebben als voorwaarde opgenomen dat u een bewijs van schoorsteenvegen moet kunnen overleggen.

Vogels en spinnen

Ook wanneer u een (gesloten) gastoestelgebruikt, is het verstandig om regelmatig te controleren of uw schoorsteen niet verstopt is. Bij een gaskachel vormt zich weinig creosoot in de schoorsteen. Maar in de loop van de tijd kunnen spinnen met hun spinrag en vogels met hun nesten wel voor verstopping zorgen.

Ventilatie

Wij adviseren u om bij een haard of kachel met een open verbrandingssysteem goed te ventileren. Uw sfeerverwarmingstoestel werkt daardoor beter en veiliger. Het is dus van belang het ventilatierooster regelmatig schoon te maken.

Onderhoudscontract

Geniet zorgeloos van uw sfeerverwarmings-toestel door een onderhoudscontract af te sluiten. Een vakman komt dan ieder jaar in dezelfde periode op afspraak bij u langs om uw rookkanaal en uw open haard of uw kachel te controleren en te onderhouden. Een veilig idee. bWelk sfeerverwarmings-toestel u ook hebt, het heeft altijd onderhoud nodig.